Jelenlegi hely

Az Arch Linux

Az Arch Linux egy általános célú Linux disztribúció, amiből gyakorlatilag bármit ki lehet hozni. Gyors, letisztult, rugalmas és könnyen testreszabható, így ideális lehet azok számára, akik szeretnék megtanulni és megérteni a rendszer működését. Az Arch Linux nincs tele beállítást segítő alkalmazásokkal, így a felhasználó hamar megtanulhatja, hogyan tudja parancssorból elvégezni a rendszer beállítását.

Az Arch Linux i686 architektúrára optimalizált csomagokat használ, így jobb teljesítményt nyújt, mint az i386-ra fordított rokonai. Ez azt jelenti, hogy az Arch Linux csak Pentium II-es, vagy annál nagyobb processzoron működik. A disztribúció mindig a legfrissebb stabil kiadását kínálja egy-egy alkamazásnak.

Az Arch Linux a Pacman csomagkezelőre épül, ami bináris csomagokat használ, és kezeli a függőségeket. Ehhez kapcsolódik egy egyszerű build rendszer, aminek segítségével a felhasználók egyszerűen testreszabhatják a csomagokat, függetlenül attól, hogy az hivatalos Arch csomag vagy a felhasználó maga készítette. A tárolórendszer lehetővé teszi, hogy saját csomagtárolót hozzunk létre, ez pedig hozzájárul a közösség növekedéséhez.

A Pacman segítségével egyszerűen szinkronizálhatjuk a csomagkészletet a központi kiszolgálóval, így mindig naprakészen tarthatjuk a rendszert. A kiszolgáló/kliens felépítés lehetővé teszi, hogy a csomagokat egyetlen paranccsal letöltsük és telepítsük minden függőségükkel együtt (hasonlóan a Debian és az Ubuntu apt-get rendszeréhez).

Az Arch alaprendszer részét képező csomagok a [core] tárolóban találhatók. Az [extra] tartalmazza a további fontos, gyakran használt csomagokat: az X.org-ot, a grafikus környezetet, a webkiszolgálókat, és más jelentős csomagokat. A [community] tárolóban kapnak helyet azok a csomagok, amit a megbízható felhasználók (TU - Trusted Users) tartanak karban. A [testing] tárolókban pedig azok a tesztelés alatt álló csomagok vannak, amik később majd a [core]-ba és az [extra]-ba kerülnek be.

Az Arch Linux nem nyújt hivatalos támogatást, de sok segítőkész embert találhatunk. A magyar Arch Linux felhasználóknak van fóruma, levelezőlistája és IRC csatornája. Mielőtt kérdeznénk azonban, feltétlenül nézzük meg a magyar nyelvű dokumentációt, valamint a hivatalos, angol nyelvű wiki oldalt is, hátha abban megtaláljuk a megoldást.

Az Arch Linux a „gördülő kiadás” modellt követi. Ennek lényege, hogy ha egyszer feltelepítettük a rendszert, és rendszeresen frissítünk, akkor onnantól kezdve mindig aktuális lesz. Ha egy csomagból új verzió jelenik meg, akkor egy rövid tesztfázis után, bekerül a tárolókba. Így nincs jelentősége a kiadásoknak, a rendszerünk folyamatosan, csomagról-csomagra frissül, és mi mindig mindenből a legújabbak kapjuk.

Összefoglalva: az Arch Linux egy hatékony, rugalmas és friss csomagokat nyújtó disztribúció, ami remekül megállja a helyét a hozzáértő Linux felhasználók kezében, legyen szó kiszolgálókról vagy munkaállomásokról. Az Arch Linuxod pontosan az lesz, amivé teszed.