Jelenlegi hely

Ezek hogyan működnek(HDD - RAID - SWAP)?

Üdv, a háttértárakkal szemben merült fel néhány kérdésem.
Sok nyűglődés árán rá kellett jönnöm, jogy a Linux SWAP, körülbelül olyan, mint a Mikroszoft esetén a Ready Boost, az egyetlen általam tapasztalt különbség, hogy a win-ét telepítés után aktiválhatjuk, míg a SWAP már telepítéskor kiosztásra kerül.
Innen adódik első kérdésem:

1. Egy rendszer telepítésekor a HDD-mellett az USB-s tárakat is érzékeli? (Valószínűleg igen, ez csak most tudatosult bennem, hisz hogy-másképp tudnánk külső adathordozóra OP-rendszert telepíteni.)
2. Lehetséges, hogy a HDD-re telepítem a rendszert, de az USB-re megy a SWAP?
3. Ha igen, mi történik, ha menet közben eltávolítom a SWAP-ként szolgáló USB-eszközt? Utána újra visszarakhatom, hogy ő legyen a swap? Másik SWAP-ot keres? Ilyenkor mik a teendők? Eltávolítás előtt van valami egyéb lépés az USB-biztonságos leválasztásán kívül?

4. RAID - Ez ugye arra jó, hogy kettő vagy több vinyót összekössünk és párhuzamosan írjuk rájuk az adatokat így nagyobb sebességre tehetünk szert? Remélem ezt jelenti, mert ez érdekelne engem. A kifejezéssel nem vagyok tisztában teljesen.
5. A lényegesebb kérdés az lenne, hogy hogyan oldható meg, hogy az Operációs rendszerem, az Arch-om még telepítés előtt RAID-be rendezze a vinyókat, így ő is már RAID rendszerre települjön? Vagy ez túl kockázatos dolog, nem éri meg? Magam se mernék ilyennel próbálkozni.
6. Egyszerű RAID-et hogyan lehet beállítani? Lehetséges mini RAID kialakítása? Pl: egy 1-2GB-os USB és a HDD között, úgy, hogy ebből legyen a rendszer SWAP-ja?

Esetleg egyéb furfangossákokat ha tudtok, szívesen olvasnám!:)

Fórumok: 

Szia!

Nem ismerem a Ready Boost-ot, de rovid olvasas utan is elmondhato hogy nem egyendlo a swappal, ez lenyegeben egy gyorsitotar kiegeszites lenne. Windowsban a swapnak a pagefile.sys felel meg. Termeszetesen nem kotelezo telepitesnel letrehozni swapot.
1. erzekeli
2. igen, de nem latom ertelmet, csak a pendrive eletet roviditened vele
3. Igazabol nem tudom mit csinalna ha csak ugy kihuznad alola a swapot, de ha volt rajta valami akkor sok crashra szamitanek azoknal a programoknal amiknek egy resze ott volt. A helyes eljaras az lenne hogy elsonek kikapcsolod (swapoff), utana ha particion van a swap file akkor umount, es kihuzhatod. Visszadugas utan automatikusan nem csatolja, max ha megcsinalod hogy tegye meg (pl udev szaballyal).
4. Alapvetoen nem ertek RAID-hoz, sose hasznaltam. Tobb szintje van, attol fuggoen hogy mi kell neked, bovebben: wikipedia
5-6. negyes pontbol adodoan nem tudok erdemben valasszolni.

Szia.
A Swap partíció, vagy fájl, érdekes kérdés. Én nem nagyon használom, mivel elég ram van a gépemben. Usb-re létrehozni badarság. Én SSD -t használok, a szekvenciális olvasási sebesség 400MB/s körül van. Akár milyen extreme usb3 as pendrive-ot veszek, ezt meg sem közelíti. Szerintem nem tudsz olyan konfigurációt mutatni, ahol érdemes lenne Pendrive-ra swapot létrehozni. /Én egyébként használtam overlaynek és swapnak a pent, de azt routeren, nem pc-n/ A Swap feladata a memória kiegészítése többek között rendszergyorsítás céljából. Ebből adódólag, inkább érdemes létrehozni egy ramdiszket, mintsem pendrivot dugdosni a gépbe.
Persze mindenki másképp csinálja. A raid-et én sem használom, még házi szerveren sem. Szerintem először hozz össze, egy épkézláb arch telepítést, lesz még kérdésed. Ha ez megy , akkor ráérsz foglalkozni a raiddel. Szerintem nem én vagyok az egyedüli itt , aki az archwiki alapján szinte bármit meg tud csinálni. Ajánlom figyelmedbe, ott profin le van írva, ha mégse megy akkor segítünk.

A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS

Köszönöm szépen a válaszokat. Örülök, hogy ilyen segítőkészek az emberek. A nyelvtudásom sem az igazi, így angol forrásokból nehezen tudom kivenni a kellő infót, de ahol magyar leírásokat találok, pl: itt, az nagyon megnyugtató és sokat segít.
Ezen a héten még nézegetem a Mageia 5-öt, aztán jön egy Linux Mint, kb 4-7napra és utána látok hozzá az Arch-hoz. Ez idő alatt próbálok informálódni még.

Köszönöm még egyszer a támogatást!:)