Jelenlegi hely

Filesystem frissítés - felhasználói beavatkozás szükséges

A filesystem-2012.6-2 csomagtól kezdődően a /var/run és /var/lock könyvtárakat felváltják a /run-ra és /run/lock-ra mutató szimbolikus linkek.

A legtöbb rendszeren már ez a helyzet, mivel az initscripts bootoláskor létrehozza a linkeket. Azonban ezek a szimbolikus linkek a pacman hatókörén kívül esnek (egyik csomag sem tartalmazza őket), ezt javítjuk a szóban forgó frissítéssel.

Ha a symlinkek már a helyükön vannak (a legtöbb felhasználónál ez a helyzet), akkor egyszerűen csak a következő parancsot kell futtatni:
pacman -Syu --ignore filesystem && pacman -S filesystem --force

Egyéb esetekben, azaz ha a /var/run vagy a /var/lock könyvtár (mert például systemd-t használsz, és soha nem bootoltál initscriptssel), törölnöd kell a könyvtárakat frissítés előtt. Mivel ezek a könyvtárak használatban vannak a rendszer futása közben, tanácsos leállítani az összes háttérben futó programot a következő parancs kiadása előtt:
pacman -Syu --ignore filesystem && rm -rf /var/run /var/lock && \
pacman -S filesystem

Ezt követően újra kell indítani a rendszert.

Megjegyzés: Általában nem javasolt a --force kapcsoló használata, mert nem biztonságos. Azonban ebben az esetben mégis ezt javasoljuk, hogy ne kelljen kézzel törölni a /var/run vagy /var/lock symlinkeket.

Végezetül, ha a filesystem csomagot linux-3.4-nál régebbi kernelen frissíted, figyelmeztetést kapsz a /sys jogosultságaival kapcsolatban. Emiatt nem kell aggódni, linux-3.4-től kezdve a jogosultság 555 lesz, és ezt a változást már átvezettük a filesystem csomagba.

Tom Gundersen, 2012-06-07

hírek címkéi: