Jelenlegi hely

Linux 3.13 FIGYELMEZTETÉS: A PS/2 billentyűzet támogatás modulba került

Olyan kérés érkezett hozzánk, hogy az i8042 billentyűzet és egér vezérlő driver kerüljön át modulba. Néhány ilyen hardverrel nem rendelkező felhasználó ugyanis furcsa hibaüzeneteket kapott, és lelassult a boot folyamatuk. Tom megoldotta a problémát kerneloldalon (köszönjük), munkájának eredménye bekerült a 3.13-as kernelbe.

Annak érdekében, hogy legyen billentyűzet támogatás a boot folyamat kezdeti szakaszában, az /etc/mkinitcpio.conf fájlban add hozzá a HOOKS= sorhoz a keyboard hurkot (amennyiben még nem szerepel ott) és futtasd a mkinitcpio -P parancsot. A keyboard hurok egyébként alapértelmezett beállítás már egy ideje.

FIGYELEM! Ennek a módszernek van hátránya is. Néhány régebbi (és ritkább esetben újabb) alaplap esetén az i8042 vezérlőt nem lehet automatikusan felismerni. Ez szerencsére tényleg ritkán fordul elő, de sajnos emiatt megeshet, hogy néhány felhasználó billentyűzet nélkül marad. Ezt a szituációt a következő paranccsal lehet előrejelezni:

$ dmesg -t | grep '^i8042'
i8042: PNP: No PS/2 controller found. Probing ports directly.

Ha van PS/2 portod, és mégis ezt az üzenetet látod, akkor az /etc/mkinitcpio.conf fájlban add hozzá a MODULES= sorhoz az atkbd modult. Ha újraindítás után vetted észre, hogy nincs billentyűzet, ne ijedj meg, hanem add meg a

earlymodules=atkbd modules-load=atkbd

kernel paramétereket a bootloaderben.

Elnézést kérünk az átállás miatti esetleges kellemetlenségekért.

Thomas Bächler, 2014-02-21

hírek címkéi: