Jelenlegi hely

PHP 5.4

A PHP-t frissítettük a legújabb major verzióra, 5.4-re. A hivatalos változások listája megtalálható a http://php.net/ChangeLog-5.php címen, részletes migrációs segédlet pedig a http://php.net/migration54 oldalon olvasható. Ezenfelül a következő csomagolási változások történtek:

  • A Suhosin patchet és kiterjesztést eltávolítottuk. A döntés okáról itt olvashatsz. Ha korábban használtad a suhosin kiterjesztést, távolítsd el a php-suhosin csomagot, mivel már nem kompatibilis a PHP 5.4-gyel.
  • A kiterjesztés API megváltozott. Ha használsz olyan third party kiterjesztést, mely nem a hivatalos repóinkból származik, akkor újra kell fordítanod vagy frissítened kell egy kompatibilis verzióra.
  • A json modul már be van építve a PHP-be, ezért az extension=json.so direktíva eltávolítható a php.ini fájlból.
  • A gd kiterjesztést webp támogatással szállítjuk, a libvpx könyvtárt használva.

Győződj meg róla, hogy az új php.ini fájlt összefésülted a korábbi beállításokkal (célszerűbb az új fájlból kiindulni, és csak ott változtatni, ahol szükséges). Ha problémák jelentkeznek az APC kiterjesztés körül, kipróbálhatod a php-xcache csomagot is, mely megtalálható a repóban.

Végül, de nem utolsó sorban: Ha régi szkripteket futtatsz, ellenőrizd, hogy azok nem építenek a "Safe Mode" vagy "Magic Quotes" funkciókra. Mivel ezek a funkciók el lettek távolítva a PHP 5.4-ből, egy nem kellően körültekintő frissítés után komoly biztonsági lyukak keletkezhetnek.

Pierre Schmitz, 2012-05-09

hírek címkéi: