KISS – Keep it Simple, Stupid!

Arch Linux – Egyszerű, letisztult linux disztribúció

Üdvözlünk a magyar Arch Linux felhasználók oldalán. Az Arch Linux egy egyszerű, letisztult Linux disztribúció, amelynek alapelve: Keep it Simple, Stupid. Magyarul ezt valahogy úgy lehetne megfogalmazni, hogy ne bonyolítsuk feleslegesen.

Az Arch Linux jelenleg kétféle architektúrára érhető el: i686 és x86-64 processzorokra optimalizálva. Az Arch Linuxhoz a hivatalos csomagok mellett nagy számú közösségi csomag érhető el a közösségi tárolóból.

A ca-certificates-utils 20170307-1 kézi beavatkozást igényel

A ca-certificates-utils 20170307-1-re történő frissítés kézi beavatkozást igényel, mivel egy korábban a post-install script által létrehozott szimbolikus link átkerült magába a csomagba.

Mivel a symlink törlése után előfordulhat, hogy nem tudsz csomagokat letölteni, három lépésben tanácsos végrehajtani a frissítést:
# pacman -Syuw # download packages
# rm /etc/ssl/certs/ca-certificates.crt # remove conflicting file
# pacman -Su # perform upgrade

Jan Steffens, 2017-03-15

hírek címkéi: 

A mesa libglvnd támogatással bekerült a [testing] repóba

A mesa-17.0.0-3 most már telepíthető az nvidia-378.13 driverrel libgl/libglx hackelés nélkül is, a fedorás és az upstream xorg-server patcheknek köszönhetően.

hírek címkéi: 

Az i686 támogatás fokozatosan megszűnik

Az i686 architektúra népszerűsége egyre csökken fejlesztőink és felhasználóink körében, ezért úgy döntöttünk, hogy fokozatosan kivezetjük a támogatását.

Ez azt jelenti, hogy a februári ISO lesz az utolsó, amellyel 32 bites Arch Linuxot lehet telepíteni. A következő 9 hónap lesz az elavulási időszak, mely alatt az i686 csomagokat továbbra is frissítjük. 2017 novembere után azonban végleg megszűnik az i686 támogatás, a fejlesztők nem tartanak karban ilyen csomagokat és repókat.

xorg-server 1.19.1 az [extra] repóban

Az új verzió a következő változásokkal érkezik:

  • Az alapértelmezett input driver az xf86-input-libinput, azonban a synaptics, evdev és wacom továbbra is elérhető.

hírek címkéi: 

Az OpenVPN 2.4.0 frissítés adminisztratív teendőket igényel

Az OpenVPN 2.4.0 olyan változásokkal érkezik, melyek inkompatibilisek a korábbi konfigurációs beállításokkal. Erre fordíts különös figyelmet, ha a távoli eléréshez VPN-t használsz. Rendszergazdai beavatkozás szükséges:

hírek címkéi: 

A ttf-dejavu 2.37 kényszerített frissített igényel

A ttf-dejavu 2.37-tel megváltozik a csomag fontconfig konfigurációja. A csomag korábbi verzióiban a post_install/post_upgrade szkript hozott létre szimbolikus linkeket, ezzel szemben az új verzióban a csomag tartalmazza a szükséges fájlokat.
További információk a változásról:
https://bugs.archlinux.org/task/32312

hírek címkéi: 

PHP 7.0 csomagok

Bekerültek az új PHP csomagok a stabil repókba. Az új PHP 7 funkciókon túl a csomagok szerkezete is megváltozik: Összességében elmondható, hogy a csomagok struktúráját közelítettük a PHP projekt elképzeléseihez. Az upstream fejlesztésekről a PHP 7 migrációs segédletben is olvashatunk.

hírek címkéi: 

A Plasma 4 támogatás vége

Mivel a KDE 4-et több hónapja nem fejlesztik, és egyre nehezebb két Plasma verziót támogatni egyszerre, úgy döntöttünk, hogy a régit eltávolítjuk a repókból. A Plasma 5.5 épp most jött ki, amely elvileg elég stabil ahhoz, hogy a korábbi verziót leváltsa.

hírek címkéi: 

C++ ABI változás

A GCC 5.x verziótól a libstdc++ könyvtár új ABI-val (application binary interface-szel) érkezik, hogy megfeleljen a 2011-es C++ szabványnak.

Noha kompatibilitási okokból a régi C++ ABI is elérhető (a részleteket lásd itt), azt javasoljuk, hogy a repón kívüli, saját csomagokat fordítsátok újra az új ABI-hoz. Ez különösen akkor fontos, ha a csomag új ABI-val készült könyvtárhoz van linkelve. A következő shell-script kilistázza az újrafordítandó csomagokat:

hírek címkéi: 

Oldalak

Feliratkozás Magyar Arch Linux oldal RSS csatornájára