KISS – Keep it Simple, Stupid!

Arch Linux – Egyszerű, letisztult linux disztribúció

Üdvözlünk a magyar Arch Linux felhasználók oldalán. Az Arch Linux egy egyszerű, letisztult Linux disztribúció, amelynek alapelve: Keep it Simple, Stupid. Magyarul ezt valahogy úgy lehetne megfogalmazni, hogy ne bonyolítsuk feleslegesen.

Az Arch Linux jelenleg kétféle architektúrára érhető el: i686 és x86-64 processzorokra optimalizálva. Az Arch Linuxhoz a hivatalos csomagok mellett nagy számú közösségi csomag érhető el a közösségi tárolóból.

zita-resampler 1.6.0-1 -> 2 frissítés kézi beavatkozást igényel

A zita-resampler 1.6.0-1 csomagból hiányzott egy szimbolikus link, amelyet hozzáadtunk az 1.6.0-2 csomaghoz. Ha telepítetted az 1.6.0-1-et, az ldconfig létrehozta ezt a symlinket telepítéskor, és ez a fájl ütközni fog az 1.6.0-2 csomagban szereplő fájllal. Ebben az esetben ezért kézzel kell törölni a /usr/lib/libzita-resampler.so.1 fájlt frissítés előtt.

Antonio Rojas, 2018-02-22

hírek címkéi: 

Az i686 támogatás vége

A 9 hónapos elavulási időszakot követően az i686 architektúra támogatása ma ténylegesen véget ér. November végéig az i686 csomagokat eltávolítjuk a tükörszerverekről, és később a csomagarchívumból. A [multilib] repó nem érintett ebben.

Azon felhasználók számára, akik nem tudnak x86_64 hardverre váltani, egy lehetőség a közösség által fenntartott Arch Linux 32 fork használata. A projekt oldalán további részletek olvashatók az upstream rendszerről történő átállásról.

Perl könyvtár-útvonal változás

A perl csomag mostantól verziózott útvonalat használ a fordított modulokhoz. Ez azt jelenti, hogy azok a modulok, amelyek más perl verzióhoz készültek, többé nem töltődnek be, és újra kell őket fordítani.

Frissítés után egy pacman hook figyelmeztet az érintett modulokról egy alábbihoz hasonló üzenettel:

Az ABS megszűnik

Az Arch Build System szkriptjeinek nagy fenntartási igénye miatt úgy döntöttünk, hogy megszüntetjük az abs toolt, és vele együtt a PKGBUILD-ek rsyncen keresztüli elérhetőségét.

A ca-certificates-utils 20170307-1 kézi beavatkozást igényel

A ca-certificates-utils 20170307-1-re történő frissítés kézi beavatkozást igényel, mivel egy korábban a post-install script által létrehozott szimbolikus link átkerült magába a csomagba.

Mivel a symlink törlése után előfordulhat, hogy nem tudsz csomagokat letölteni, három lépésben tanácsos végrehajtani a frissítést:
# pacman -Syuw # download packages
# rm /etc/ssl/certs/ca-certificates.crt # remove conflicting file
# pacman -Su # perform upgrade

Jan Steffens, 2017-03-15

hírek címkéi: 

A mesa libglvnd támogatással bekerült a [testing] repóba

A mesa-17.0.0-3 most már telepíthető az nvidia-378.13 driverrel libgl/libglx hackelés nélkül is, a fedorás és az upstream xorg-server patcheknek köszönhetően.

hírek címkéi: 

Az i686 támogatás fokozatosan megszűnik

Az i686 architektúra népszerűsége egyre csökken fejlesztőink és felhasználóink körében, ezért úgy döntöttünk, hogy fokozatosan kivezetjük a támogatását.

Ez azt jelenti, hogy a februári ISO lesz az utolsó, amellyel 32 bites Arch Linuxot lehet telepíteni. A következő 9 hónap lesz az elavulási időszak, mely alatt az i686 csomagokat továbbra is frissítjük. 2017 novembere után azonban végleg megszűnik az i686 támogatás, a fejlesztők nem tartanak karban ilyen csomagokat és repókat.

xorg-server 1.19.1 az [extra] repóban

Az új verzió a következő változásokkal érkezik:

  • Az alapértelmezett input driver az xf86-input-libinput, azonban a synaptics, evdev és wacom továbbra is elérhető.

hírek címkéi: 

Az OpenVPN 2.4.0 frissítés adminisztratív teendőket igényel

Az OpenVPN 2.4.0 olyan változásokkal érkezik, melyek inkompatibilisek a korábbi konfigurációs beállításokkal. Erre fordíts különös figyelmet, ha a távoli eléréshez VPN-t használsz. Rendszergazdai beavatkozás szükséges:

hírek címkéi: 

Oldalak

Feliratkozás Magyar Arch Linux oldal RSS csatornájára